Sidsel Senius

Positiv, produktiv og passioneret journaliststuderende

+45 2828 2120

sidsel.senius@gmail.com


 

//SPACE/

Den journalistiske drøm

Hjertet bag hjemmesiden

Lige siden jeg skrev mit første essay i folkeskolen, har jeg drømt om en dag at være forfatter. I mine teenageår var jeg fuldstændig sikker på, at jeg skulle være manuskriptforfatter. Det at male menneskelige historier frem med en pen har været en dragende fascination lige så længe, jeg kan huske. I starten af mine tyvere blev det dog klart for mig, at virkeligheden er vigtigere end fiktionen.

Adgangen til saglig journalistik er en menneskeret i den demokratiske ånd, og det er et anker for mig, at mine fremtidige børn får muligheden for at vokse op i et oplyst samfund. Journalistik forbinder os på tværs af klasser, køn og kontinenter, og det er vigtigere end nogensinde, at vi også ved, hvad der sker på den anden side af kloden.

Jeg vil være med til at gå i dybden, skabe debat, få læseren til at grine og til at tænke over det samfund, vi lever i. Den menneskelige fortælling, hvad end den skrives frem i kort format eller i en artikelserie, vil altid være min største drivkraft på vejen mod den journalistiske karriere, som jeg drømmer om at have en dag. Jeg håber, at I vil give mig muligheden for at træde mine første, spæde skridt mod den drøm som jeres nye journalistpraktikant.

Min tidligere underviser på journalistuddannelsen, Lene Rimestad, har skrevet en personlig anbefaling af mig, som kan læses her her.

h

//SPACE//

New York Film Academy

I sommeren 2024 boede jeg to måneder i New York, hvor jeg studerede et intensivt sommersemester i manuskriptskrivning på New York Film Academy.

At bo i New York, være en del af et kreativt miljø, møde en masse spændende mennesker og samtidig kunne fordybe mig i det, jeg elsker allermest, at skrive, var en drøm.

Jeg har lært alt om, hvordan man arbejder narratologisk med sin historie, hvordan man finder sin personlige fortællestil, og hvordan man skriver en tekst, som fanger en helt særlig stemning, en familiær følelse, en kompleks karakter - og som fanger modtageren. Det er alt sammen læring, som jeg vil tage med mig videre i min journalistiske karriere.

h

//SPACE//

Podcastskolen

I efteråret 2022 var jeg kursist på Podcastskolen på Forlaget Gladiator. Som studerende på journaliststudiet har jeg altid fulgt skriveholdene fremfor radio- og tv-holdene, fordi det skrevne sprog har været det medie, som jeg har følt mig mest tryg og kompetent i.

Men sidste år besluttede jeg mig for at udfordre mig selv ved at søge ind på Podcastskolen; og det er én af de bedste beslutninger, jeg længe har taget. Nu er jeg helt skarp på podcastmediets faser fra idé til færdigt produkt.

Jeg har styr på speak- og interviewteknikker; jeg ved, hvordan man arbejder dramaturgisk med sit produkt; hvordan man arbejder med mix og lyddesign; og hvordan man eksempelvis pitcher sine projekter til større producenter.

Jeg kan producere og klippe mine egne podcastprojekter (og en fremtidig arbejdsgivers), og det er en stærk valuta i et medielandskab, som elsker podcastmediet.

Jeg vandt Special Mention-prisen til Shortdox 2022 for et projekt, som jeg startede på Podcastskolen. Det er jeg naturligvis, i al ydmyghed, pissehamrende stolt over.

Min underviser på Podcastskolen, Andrea Aagaard, har skrevet en anbefaling af mig, som kan læses her.

Dokumentarskolen

Ved siden af mit studie var jeg én af otte heldige, som sidste år blev optaget på Dokumentarskolen. Siden november har jeg lært ufatteligt meget om fortællende dokumentarisme, og genren har tryllebundet mig fuldstændig. Jeg er blevet stærkere til at opbygge en gribende dramaturgi og til at bruge forskellige, engagerende fortællemåder, og jeg er blevet god til at afklare etiske dilemmaer i mit arbejde med kilder.

Dokumentarskolen er under ledelse af to af Danmarks dygtigste dokumentarister; forfatteren Peter Øvig Knudsen og filminstruktøren Jakob Gottschau, som begge betegner studiet som et: ”… forløb for talenter med ambitiøse dokumentaridéer.” Det har været intenst at arbejde med mit dokumentarprojekt sideløbende med mit journaliststudie, men det har været det hele værd.

Peter Øvig Knudsen (forfatter, journalist og tidligere cavlingsprisvinder) har skrevet en anbefaling af mig, som kan læses her.

//SPACE//

Skrivelinjen på Københavns Kunstskole

Lyrik, prosa, fiktion, opinion, essay, biografi, reportage, feature, manuskript. Jeg elsker alle sprogets genrer.

Jeg elsker, når en journalist eller forfatter fanger mig med sit sprog i en sådan grad, at jeg misser et stop i metroen, fordi jeg ikke kan slippe deres tekst.

Jeg elsker at blive udfordret, overrasket, provokeret og imponeret, og jeg elsker, når en forfatter eller journalist får mig til at drømme om en dag at være lige så dygtig en skribent som dem.

I foråret 2022 var jeg sideløbende med Podcastskolen også kursist på Skrivelinjen. Undervisningen på Københavns Kunstskole tager udgangspunkt i dét, som indenfor creative writing kaldes for “prima vista”-læsning, hvor man diskuterer hinandens tekster i plenum.

Skrivelinjen har givet mig en dyb og faglig forståelse for mine egne tekster, deres koder, mine skrivevaner, blinde vinkler og min personlige stil. Jeg har udviklet mine skrivekundskaber enormt meget, samtidig med at jeg også selv er blevet en bedre læser. Jeg har fået et sprog for, hvordan man vurderer kvaliteter i en tekst, og de egenskaber kan jeg tage med mig i arbejdet med mine egne artikler i redaktionsarbejde.

//SPACE//

Politikens Debattør- og Kritikerskole

På første semester af min bachelor blev jeg optaget på Politikens Debattør- og kritikerskole.

I starten af forløbet var det virkelig, virkelig grænseoverskridende at debattere med så skarpe, samfundsengagerede unge. Det var det også i slutningen af forløbet.

Men jeg voksede to centimeter på de tre måneder, og i dag tager jeg gerne en rask diskussion med en ven, en kollega eller et familiemedlem om samfundets store og små problematikker - jeg tror på, at en debat ikke kun skaber kløfter, men at den også bygger broer.

Jo bedre man forstår dem, som man er uenig med, jo bedre er mulighederne for at nå hen til et sted, hvor man kan mødes om at løse problemerne.

Så udover de teknikker, jeg lærte på Kritikerksolen, fik jeg også en større respekt for og kærlighed til den danske debatscene.

 

”Det vigtigste, jeg lærte som kursist på Kritikerskolen, det var, at man aldrig må skrive et debatindlæg, før man har drukket sin morgenkaffe…”

Mit bachelorprojekt, februar 2025:

Læs to af mine debatindlæg på linkene herunder:

Og læs et udvalg af produkter fra mit studie her:

//SPACE//

Reklamelinjen

"Spend 50% of your time writing your headline" - Don Draper 

“Hvad er forskellen på kommunikation og journalistik?”, spurgte censor mig til optagelsesprøven på min bachelor i Journalistik. Det havde jeg svært ved at svare på, for jeg var lige udklækket fra kommunikationsbranchens selvudnævnte talentfabrik, Reklamelinjen - et år med undervisning af nogle af Danmarks største, kreative tænkere.

Storytelling til storydoing. Brainstorme i åbent modus. Lukket modus. Øve elevator pitches. Udtænke contentstrategier. Udføre kampagnepræsentationer for store, betalende kunder som Home, Bedre Nætter, Rådet for Sikker Trafik og Læger uden Grænser. Hvad er en idé? Young Creative Circle Awards og Cannes Future Lions Awards. Hvad er en GOD idé?

I dag forstår jeg forskellen. En kommunikatør tjener virksomheder eller organisationer, og en journalist tjener kun offentligheden.

Ikke desto mindre, så tager jeg min undervisning fra Reklamelinjen med mig til redaktionsmøder på min fremtidige praktikplads. Min hjerne er nu per automatik indstillet til at udfordre konventionel tænkning med kreative ideer. Min sceneskræk er også smidt i skraldespanden. Jeg er øvet i at kode menneskelige indsigter og adfærdsmønstre, og dén læring kan jeg bruge til at identificere problemstillinger, som journalistikken skal belyse.

Innovative Event Management

Hen over fem weekender i januar, februar og marts gennemførte jeg nordens største eventbranchekursus, som uddanner i projektledelse og eksekvering af events.

Jeg har fået en masse værktøjer, som gør, at jeg ved, hvordan jeg bedst muligt udarbejder en detaljeret plan for et eventprojekt. Jeg er undervist i ledelsesteori, projektplanlægning og interessentanalyse. Jeg er også undervist i diverse forretningsmodeller, som på forskellig vis bidrager til at sikre, at ens koncept er realistisk, rentabelt og overholder sit budget. I forlængelse af det ved jeg også nu, hvordan man søger sponsorater og andre former for fundraisingmidler, samt hvilken type ansøgning, man skal skrive, hvis man vil lykkes med at rejse kapital.

Det her certifikat har også givet mig selvtilliden til, at jeg uden tøven glædeligt vil påtage mig ansvaret for at arrangere eksempelvis en talk, en paneldebat eller andre former for live journalistik. Jeg er heller ikke bleg for at indtage rollen som moderator eller ordstyrer!

Den kursusansvarlige på Innovative Event Management, Emma Rosgaard, har skrevet en anbefaling af mig, som kan læses her her.

//SPACE//

//SPACE//

CV Highlights

  • Uddannelse

    • New York Film Academy, Screenwriting, juli 2024 til august 2024

    • Innovative Event Management, januar 2023 til marts 2023

    • Dokumentarskolen, november 2022 til april 2023

    • Podcastskolen, Forlaget Gladiator, september 2022 til november 2022

    • Skrivelinjen, Københavns Kunstskole, september 2022 til december 2022

    • Politikens Debattør- og kritikerskole, september 2020 til december 2020

    • Journalistuddannelsen, Center for Journalistik, Syddansk Universitet, september 2020 til januar 2025

    • Reklamelinjen, september 2019 til juni 2020

    • EUX Business - Aarhus Business College, august 2015 til januar 2017

    • HÖJSKOLENDK i Caribien, november 2014 til februar 2015

    • Zentropa (praktik), januar 2014

  • Frivilligt arbejde

    • Runner på to uafhængige kortfilmsproduktioner ved Jalabert Production og Filmselskabet Jung

    • SAWA, Santorini Animal Welfare Association, Grækenland

    • Christmas Charity, St. Thomas, Caribien (fundraising til et lokalt misbrugscenter i hovedbyen Charlotte Amalie, som hjælper ofre for vold og seksuelle overgreb)

    • Ridge to Reef Farm, St. Croix, Caribien (farmarbejde)

    • Pearl B. Larsen School, St. Croix, Caribien (undervisning af 4. og 5. klassetrin)